Voor wie en door wie

Mindfulness is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan meer rust en balans in zijn of haar leven. Voor wie minder wil piekeren, meer aan zichzelf wil toekomen, of wil leren omgaan met pijn- of stressklachten.

Er zijn een aantal specifieke indicaties voor mindfulness (MBSR+MBCT):

stressklachten: MBSR is effectief bij het reduceren van stress-gerelateerde klachten, zoals overspannenheid of burn-out. Maar ook als je het gevoel hebt niet meer aan jezelf toe te komen,  of moeite hebt met het stellen van grenzen en nee-zeggen.  
pijnklachten: Het helpt, om je op een andere manier naar de pijn te gaan verhouden, waardoor de pijnbeleving verandert. Dit kan bijdragen aan beter functioneren en het ervaren van welzijn, ondanks pijn en beperkingen.
risico voor terugval na depressie: MBCT is bewezen effectief bij het voorkomen van terugval na depressie.

Wanneer is mindfulness juist niet geschikt?
Bij bepaalde klachten is het niet verstandig om mindfulness te beoefenen, of is het eenvoudig niet werkzaam. Dit geldt voor acute psychose of risico daarop en voor verslavingsproblemen (aan alcohol of drugs bijvoorbeeld). Daarnaast wordt mensen die in een te hectische periode in hun leven zitten aangeraden om even te wachten met deelname aan een training. Dit eenvoudigweg omdat de beoefening van je vraagt om elke dag ca. 45 minuten te oefenen. In te drukke periodes in je leven is dat vaak simpelweg niet haalbaar.

Door wie; Omdat mindfulness inmiddels bewezen effectief (Link onderzoeken Radboud UMC) kan zijn bij diverse klachten komen er steeds meer aanbieders. Dat is op zich goed nieuws. Helaas zijn daar ook steeds meer “trainers” bij die het niet zo nauw nemen met de protocollen en ook niet eerst samen kijken of het wel geschikt is voor je. Laat je dus goed voorlichten of een trainer ook gecertificeerd is zodat de kwaliteit van de inhoud van de training ook gewaarborgd is.

© 2024 Mindfulness Schaijk . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.